Google

PK Meerkamp en Steeple

Written on:juni 2, 2016
Comments are closed

27, 28 en 29 mei waren drukke dagen voor enkele spartanen.
Vrijdag 27 mei stond in Booischot (AVZK) een meeting gepland en enkele atleten trokken naar daar voor wedstrijd ipv training. Voor enkelen met een dubbele agenda: het PK steeple.
In het voorprogramma kwamen eerst enkele andere atleten in actie: Thomas Van Hemelrijk scherpte zijn beste op de 100m aan tot een knappe 12.21. In het hoogspringen kwam hij tot 1.65m (3cm onder zijn beste waarde). Sarah Vankerckhoven kwam vertrouwen opdoen na enkele mindere weken. Met 1.58m kwam ze tot een seizoensbeste en een nieuw clubrecord.
Anne-Marie Croes nam deel aan het kogelstoten, haar eerste wedstrijd in bijna een jaar.
In het voorprogramma van de steeple zagen we ook nog enkele spartanen in andere afstandnummers: Mirthe Bijl trok meteen in de aanval op de 1000m maar kon de inspanning helaas niet volhouden waardoor een heel pelotonnetje haar nog voorbij stak. Even later kwam ook Fleur van Achter over de meet. Jana Bijl en Lies De Boeck liepen enkele minuten later bij de scholieren in een snelle reeks. Het tempo volgen was moeilijk maar de dames hielden toch goed vol. Mits wat meer wedstrijdritme zullen de dames het zeker nog beter gaan doen!
Bij de jongens liep Branko Spiessens zijn eigen tempo omdat ook hier de jongens goed doortrokken.

Het PK steeple zelf dan: Jana Spiessens mocht de debatten openen en pakte meteen de 4de plaats, en 2de van Antwerpen dus medaille!
Lenn Teugels liep zijn allereerste steeple wedstrijd ooit en werd meteen knap 6de (5de van Antwerpen) maar vooral in een nieuw CR!
bij de scholieren 3 spartaanse debuntanten: Jonas Wuyts, Pieter Cleirbout en Lars Verheyden. ze werden respectievelijk 4, 5 en 6de (net geen podium want iedereen kwam uit Antwerpen).
tot slot liep Koen Spiessens (ondertussen al een ervaren rot in de steeple) naar de 7de plaats tussen junioren en senioren en werd 2de master in Antwerpen!
Met 2 medailles, verschillende persoonlijke records en een clubrecord was deze meeting een groot succes voor Sparta.

Een 2de provinciaal kampioenschap stond zaterdag en zondag op het programma in Herentals (ACHL) met het PK meerkampen:
Voor het eerst in vele jaren heeft SPBO een tienkamper! Op het provinciaal kampioenschap te Herentals wou junior Hannes Huyck eens testen hoe ver hij zou geraken in de decatlon. Met drie deelnemers van de eigen provincie was een medaille een zekerheid maar dan moest hij wel alle tien de onderdelen tot een goed einde brengen. Het werd uiteindelijk een tweedaagse met ups en downs maar we kunnen wel zeggen dat er zeker nog rek op zit maar dat zijn betere nummers wel extreem sterk waren!

Dag 1 begon met goed weer. Het was vrij warm in het Netepark en er stond een lichte rugwind in de laatste rechte lijn. Om 10u al moeten starten met een 100m is echter niet bevorderlijk voor de prestaties maar met 11”61 bracht Hannes het er meteen goed van af. Een persoonlijk record werd het niet maar binnen een meerkamp was deze tijd zeer bemoedigend. Dat was enigszins anders in het verspringen. Met een persoonlijk record van 6m48 waren de verwachtingen vrij hoog maar die werden slechts matig ingelost. Bij zijn laatste poging, tevens zijn beste, lukte hij een sprong van 6m02 wat toch ruim minder is dan gehoopt. In het kogelstoten was het resultaat dan weer beter dan verwacht. Vorige maand stootte Hannes nog 8m92 tijdens een meeting in Edegem maar nu ging de kogel ruim verder en een mooie 9m73 werd opgetekend. Ondertussen stond hij in de tussenstand wel eerst bij de Antwerpse juniores en een provinciale titel leek plots mogelijk. Het hoogspringen werd echter een, en we zullen maar hoogspring-terminologie gebruiken, ‘flop’. Vorig jaar ging Hannes nog vlot over 1m75 maar dat zat er deze keer absoluut niet in. De aanloop was totaal verkeerd waardoor hij al een derde poging nodig had op 1m54 en daar dan maar in schaar over ging… Bij 1m57 had hij plots weer zo’n 20cm marge maar daarna stokte het en 1m60 werd jammer genoeg niet meer gehaald. Heel wat minder punten dus dan gehoopt maar ook de concurrenten deden niet veel beter. Een zichtbaar ontgoochelde Hannes besloot dan maar alles op de 400m te zetten. Op dat onderdeel zou hij de andere juniores echt onder druk kunnen zetten maar het resultaat zou alle verwachtingen ruim overtreffen. Dankzij een gedurfde start en schitterend haaswerk van senior en meerkamptopper Jannes Boonen, klokte Hannes 49”70! Niet alleen bijna een volle seconde sneller dan ooit voorheen én een eerste keer ooit onder de 50 seconden maar ook in de buurt van het ongenaakbaar gewaande clubrecord van Danny Polfliet én de vierde prestatie dit jaar bij de juniores neergezet. Een absolute topprestatie die ontzettend veel punten opbracht en meteen alle andere prestaties deed relativeren.

Dag 2werd gestart met al donkere wolken aan de hemel maar gelukkig nog zonder regen. Hannes die toch nog wat stijf was na zijn snelle baanronde van de dag voorheen moest al om 9u30 aantreden op de 110m horden. Ook deze specialiteit bracht hij tot een zeer goed einde want Hannes snelde naar een stevige 15”33 waardoor hij zijn eerste clubrecord van de dag kon verbreken. Op dat moment liep de voorsprong met zijn rechtstreekse tegenstanders al op tot meer dan 800 punten waardoor de titel hem amper nog kon ontsnappen. In zijn eerste poging met de discus gooide hij uit stand om toch zeker te zijn van een prestatie. Bij een tweede worp belandde de discus in het net en de derde poging, deze keer met een draai, leverde hem 26m68 op. Mits nog wat training kunnen hier zeker nog enkele meters bij. Ondertussen waren de hemelsluizen volledig opengegaan en het polsstokspringen, tevens het grote vraagteken, vond in erbarmelijke omstandigheden plaats. Na de beginhoogte te hebben overschreden en dus al zeker te zijn van punten was de druk van de ketel. Uiteindelijk werd het 2m20 vanuit vierpas dus hier zit ook nog heel wat rek op maar het leverde hem wel een tweede clubrecord op. In plaats van te stoppen met regenen werd het nog heel wat erger waardoor er bij het speerwerpen moest gelopen worden op een gladde aanloopstrook. Zonder al teveel risico’s te nemen en met technisch nog heel wat te verbeteren haalde hij 33m66. De afsluitende 1500m is zwaar voor iedereen maar zeker sprinters hebben geen zin in meer dan één ronde rond de piste. Het was dan ook koffiedik kijken hoe Hannes het er in zijn eerste 1500m zou van afbrengen. Een schema van 5 minuten rond werd opgesteld maar Hannes ging vlot mee met een groepje dat nog sneller ging. Hij vertraagde niet en kon op het einde zelfs nog een atleet remonteren om een stevige 4’45”18 neer te zetten. Uiteindelijk haalde hij 5447 punten wat ruim meer is dan de zilveren atleet (4750p). Ook hiermee komt hij op de clubrecordborden. Conclusie, het was een leuke test waaruit bleek dat er op nog enkele onderdelen heel wat meer punten kunnen gescoord worden. Toch bevestigt hij zijn status van (horden)loper met enkele echte topprestaties! Proficiat met de provinciale titel!
Overzicht:
• 100m: 11”61 (730p)
• Ver: 6m02 (591p)
• Kogel: 9m73 (469p)
• Hoog: 1m57 (441p)
• 400m: 49”70 (828p)
110mH: 15”33 (810p + CR)
• Discus: 26m68 (400p)
Polsstok: 2m20 (179p + CR)
• Speer: 33m66 (351p)
• 1500m: 4’45”18 (648p)
10-kamp: 5447p + CR
IMG_5885